In de media

Nu het beroep filosofisch practicus in opkomst is en er steeds meer praktijken in Nederland worden opgezet, is er ook vaker een artikel in een krant of ander medium over deze vorm van hulpverlening/persoonlijke ontwikkeling. Hieronder heb ik enkele links naar artikelen en filmpjes toegevoegd voor wie graag meer achtergrond informatie opdoet.


Naast artikelen is er ook het boek van de oprichter van het gilde en docent van de opleiding voor filosofisch practici Harm van der Gaag: "Wie het niet weet mag het zeggen. In de spreekkamer van de filosofische praktijk". Hierin wordt de werkwijze uitgebreid omschreven voor wie echt exact wil weten waar hij/zij aan begint.

Koe zonsondergang

Interview met filosofisch practicus Marlies Nadort in het Noord-Hollands Dagblad editie Zaanstreek

Quote:
,,Filosofisch nadenken is het tegenovergestelde van problemen oplossen: het is vragen stellen bij het probleem. Hoe zit het nu precies, en klopt het wel wat je al over het probleem denkt te weten? Zie het als even stoppen om je bijl te slijpen in plaats van met een botte bijl moeizaam blijven hakken. Of stilstaan om te bedenken waar je heen wilt, in plaats van als een kip zonder kop in de rondte te blijven rennen."

pad klinkers gras

Een portret in De Correspondent van mij als moeder van twee jongens waarvan er eentje extra zorg nodig heeft, voor wie het fijn vindt om een beeld te krijgen van de persoon aan wie hij/zij mogelijk zijn/haar gedachten wil toevertrouwen.

happer zand strand speelgoed

Filmpje van mijn collega en docent Harm van der Gaag over de filosofische praktijk.

Strand golven zee

Artikel in Reporters Online over de opmars van filosofische hulp.

Quote:
“Als filosofisch practici focussen wij ons niet zozeer op geluk of geestelijke gezondheid, maar op wijsheid zoeken,” zeggen Van Hennik en Van Heijningen. Dat wil niet zeggen dat je er niet beter van kunt worden: “Geluk is leven in overeenstemming met waar je voor staat. Als je weet waar je voor staat, kun je ook eerder daarnaar leven.”

zandkasteel druip strand

Verslag van bezoek aan collega filosofisch practicus Margit door stagaire van omroep Human: Komt een vrouw bij de filosoof.

Quote:

‘Bij een psycholoog ben je misschien wel patiënt. Of op zijn minst cliënt. In de filosofische praktijk mankeert helemaal niks aan je. Sterker nog, het gaat misschien wel heel goed met je als je wilt nadenken.’

Vliegers lucht

Bekijk ook mijn vermelding op vind-een-therapeut.nl, hier kun je ook zien welke andere typen van therapie en coaching er in je buurt beschikbaar zijn als je nog twijfelt over het soort hulp dat bij je past.